Projecten Koen Vanmechelen @ ViaVia Entebbe

2023 begon feestelijk voor ViaVia Entebbe met het bezoek van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (La Biomista). Ze vierden hun samenwerking en kondigden officieel de start van twee ambitieuze kunst-community-wetenschapsprojecten in Entebbe aan: het CosmoGolem Project en het Planetary Community Chicken Project.

Koen Vanmechelen en ViaVia Entebbe zullen samen een reusachtige CosmoGolem bouwen, met en voor de kinderen van de gemeenschap. De CosmoGolem is een houten reus die symbool staat voor hoop en evolutie. Deze reus zal een plek zijn waar kinderen kunnen dromen en spelen en hun gedachten en gevoelens kunnen delen. Dans, poëzie, verhalen, beeldende kunst, … elke vorm van expressie is mogelijk. Kunst wordt op die manier gecombineerd met kinderrechten voor een meer rechtvaardige en duurzame wereld.

In het voorjaar van 2023 zal de CosmoGolem gebouwd worden, samen met de kinderen, lokale ondernemers en mensen uit de gemeenschap. Nadien zullen er verschillende workshops georganiseerd worden voor de kinderen uit de buurt om hen te stimuleren hun gedachten en emoties te uiten.

Tegelijkertijd zullen de kippen van het Cosmopolitan Chicken Project van Koen Vanmechelen in de gemeenschap geïntroduceerd worden. Door ze te kruisen met lokale kippen wordt een duurzamere kip gecreëerd: de Planetary Community Chicken. Deze Planetary Community Chickens zullen worden verdeeld onder lokale huishoudens, om hen te voorzien van eieren, vlees en extra inkomen.

Op 4 januari 2023 werd de officiële lancering van beide projecten in Entebbe gevierd in aanwezigheid van Koen Van Mechelen, Bob Elsen oprichter van Joker Reizen, Pieter & Lobke van ViaVia Entebbe en vele lokale gasten.

De twee projecten streven ernaar om de mondiale uitdagingen voor duurzame voedselsystemen aan te pakken door middel van diversiteit en de kracht van creativiteit te activeren als motor voor ontwikkeling.

Lees hier alles over beide projecten.